Nieuwe website en domeinnaam

Nieuwe website en domeinnaam

Nieuwe uitstraling, dezelfde betrokkenheid

Kees Verspui ·

De toekomst van de (Case) website

Case Electronics heeft vorig jaar haar 30e verjaardag mogen vieren en daar hoort ook een nieuwe website bij, daarnaast hebben we onszelf de domeinnaam case.nl cadeau gedaan. In die afgelopen dertig jaar zijn veel technologieën de revu gepasseerd, van ISDN naar glasvezel, van floppy’s naar SSD’s en van on-site naar cloud. Ook de website van Case heeft een aantal iteraties mogen doormaken. Op dit moment lees je deze post op de meest recente iteratie van de Case website. In deze post nemen we je mee door de geschiedenis van de Case website en leggen we uit hoe deze nieuwe website tot stand is gekomen. Dit doen we met behulp van de Wayback Machine, een publiek archief van bijna alle websites op het internet sinds het jaar 1996.

Hierboven zie je de Case website zoals deze zich door de jaren heeft ontwikkeld, beginnend in het jaar 2000. De eerste versie van de Case website kwam in 1998 online, maar is helaas aan de geschiedenis verloren gegaan.

Technologische Geschiedenis

De vroege jaren van de websites kenmerken zich door de moeilijke manier van website-ontwikkeling. Als je iets aan wilde passen op de je site, moest je handmatig de html-bestanden op de server aanpassen. Plaatjes werden ook met de hand geüpload en in de html-code gerefereerd. Na een aantal jaren handmatig zwoegen, ontstonden de eerste CMS’en (Content Management System). Met deze technologie was het mogelijk om websites te maken via een gebruiksvriendelijke interface, ook wel WYSIWYG genaamd. Dit staat voor “What You See Is What You Get” en betekent dat het de site er voor de eindgebruiker net zo uitziet als in het ontwerp- en beheerprogramma. Voorbeelden van bekende CMS’en zijn WordPress, Joomla en Drupal. De laatste versie van de Case website voor de meest recente update maakte nog gebruik van Wordpress.

Veel sites worden op een shared-hosting omgeving gehost. Dit houdt in dat de server waarop de website draait met tientallen of honderden andere websites gedeeld wordt. Dit heeft een groot voordeel op het gebied van efficiëntie, maar laat ruimte voor verbeteringen op het gebied van veiligheid, schaalbaarheid en stabiliteit.

De nieuwe manier

Onze nieuwe website maakt gebruik van een Headless CMS. Dit houdt in dat er een losse koppeling bestaat tussen de inhoud en de weergave van de website, waardoor de lasten op het gebied van onderhoud en ontwikkeling aanzienlijk worden verlaagd. Daarnaast kunnen verschillende applicaties gebruik maken van de content in het Headless CMS, bijvoorbeeld een mobiele app of losse campagne website, terwijl de content wel gemakkelijk centraal te beheren blijft.

Technologie

De laatste iteratie van de website maakte gebruik van ons eigen shared hosting platform. Voor de nieuwe Case website hebben we gekozen voor een combinatie van ons eigen Kubernetes platform en het Platform As A Service (PaaS) van Vercel. Via deze platformen generen wij op basis van de inhoud van het Headless CMS een statische en supersnelle website die gebruik maakt van Server Side Rendering (SSR) in plaats van Client Side Rendering (CSR). SSR houdt in dat de layout van de pagina volledig door de server berekend wordt, terwijl dit bij traditionele CSR websites op het apparaat van de gebruiker moet gebeuren. Door SSR hoeft je laptop, telefoon of tablet niet meer na te denken over de stijl van de website en kan je direct beginnen met kijken of lezen. De aan de kant van de server berekende weergave komt supersnel bij de gebruiker terecht door gebruik te maken van een Content Delivery Network (CDN). Een CDN kan gezien worden als een online distributiepunt voor de gegevens op de website. Bij gebruik van een CDN wordt de website op meerdere servers gehost en komt een bezoeker met behulp van slimme technologie altijd op de voor hem beste server terecht. De belangrijke gegevens in het Headless CMS die benodigd zijn voor het generen van de website blijven gehost op de eigen infrastructuur, terwijl de voorkant van de website altijd zo snel mogelijk beschikbaar is voor de bezoeker.

Kosten

De besteding voor het gebruik van een CDN of hosting op een PaaS schalen mee met het gebruik. De kosten op het gebied van infrastructuur zijn bij lage hoeveelheden verkeer bijna nihil en groeien mee met het succes van de website of applicatie. Hierdoor is het voor ondernemers makkelijker om te groeien en te schalen. Daarnaast zijn de ontwikkelkosten bij gebruik van een Headless CMS lager dan bij een conventioneel CMS door de grote mate van modulariteit en flexibiliteit. Ontwikkelaars kunnen de Headless CMS aanspreken als elke andere API en bouwblokken gemakkelijk hergebruiken in nieuwe onderdelen of andere projecten. Bovendien zijn ontwikkelaars niet gebonden aan de programmeertaal van het CMS bij het maken van de front-end. Deze voordelen resulteren in het sneller kunnen ontwikkelen van nieuwe features en lager liggende kosten op het gebied van ontwikkeling.

Veiligheid

Het gebruik van een Headless CMS kan de veiligheid van websites aanzienlijk verhogen. Headless CMS implementaties maken de website aanzienlijk minder vatbaar voor aanvallen van buitenaf ten opzichte van traditionele CMS’en als WordPress of Drupal. De statische content aan de voorkant maakt dat het voor aanvallers niet mogelijk is om meer data buit te maken dan voor een reguliere gebruiker inzichtelijk zou zijn. Bijkomend is het voor een aanvaller niet mogelijk bij de back-end van de site te komen via de front-end. De front-end van de website is voor iedereen toegankelijk, terwijl de back-end bijvoorbeeld alleen vanaf het hoofdkantoor of via een VPN-verbinding bewerkt kan worden. Ook zijn websites die gebruik maken van een CDN aanzienlijk minder vatbaar voor (D)DOS aanvallen, omdat een dergelijke aanval over meerdere servers gespreid kan worden.

Neem contact op

Ook hosten op de nieuwe manier?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw website of webapplicatie? Neem dan contact met ons op via de button of bel 088-9898500!

Kees Verspui ·